Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

6 měsíce starý 31
Polévka z bílého chřestu se smetanou, koprem a uzeným lososem

Polévka z bílého chřestu je velmi jemná, výrazná chuť uzeného lososa a kopru ji tedy skvěle doplní. Připravit ji můžete i ve vegetariánské verzi – jen použijte zeleninovým vývar a vynechte lososa.

Suroviny

chřest bílý 500 g

i zlomků

šalotka 1 ks

nakrájená na kostičky

mouka pšeničná hladká 1 PL

vývar kuřecí 500 ml

nebo zeleninový

smetana ke šlehání 250 ml

uzený losos 100 g

nebo marinovaný, v plátcích, k podávání

Postup

1

Chřest oloupejte, zbavte ho dřevnatých konců a nakrájejte na kusy. Špičky přitom odložte stranou.

2

V rendlíku či hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm šalotku dosklovita, zaprašte moukou a krátce opečte (jíška by měla zůstat světlá), pak vmíchejte vývar, přidejte cukr, přiveďte k varu, vsypte chřest a vařte 15 minut, aby chřest úplně změkl a mouka se provařila, občas promíchejte. Pak rozmixujte na pyré. Vraťte do rendlíku, vmíchejte smetanu a prohřejte s podélně rozpůlenými špičkami chřestu, ale už nevařte. Osolte a dolaďte citronovou šťávou.

3

Podávejte s uzeným lososem, ozdobené špičkami kopru, kari kořením a chřestovými výhonky podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Milovníci kari koření jej mohou do polévky vmíchat spolu se smetanou, ti, kterým je proti mysli, naopak vynechat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

 Kde se skrývá veverka?

KVÍZ: Kde se skrývá veverka?

Hovězí patří v našich zeměpisných šířkách k oblíbeným druhům masa. Milovníci masa nepohrdnou šťavnatým steakem či burgerem, tradiční svíčkovou na smetaně či lahodným gulášem. Hovězí maso lze využít na spoustu způsobů.  ...

Obsahuje vařené jídlo prospěsné látky?

Obsahuje vařené jídlo prospěsné látky?

Jednoznačná odpověď neexistuje. Jisté však je, že pokud chceme dodat svému tělu s jídlem to nejlepší, nestačí suroviny plné živin jen nakupovat či pěstovat. Aby se dostaly do těla, měli bychom se snažit je kulinářskými úpravami také...

 trvanlivý křupavý chléb s historií a živinami

Knäckebrot: trvanlivý křupavý chléb s historií a živinami

Na obdobě dnešního knäckebrotu si pochutnávali již před více než tisíci lety Vikingové? Pro svou chuť, výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost je suchý křupavý žitný chléb součástí jídelníčku nejen při sportovní zátěži a redukční dietě....

Apetitonline Apetitonline - Polévky Zdroj