Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli špagetovou dýni, tohle je recept, který vás přesvědčí, že je naprosto skvělá. Ano, seznam surovin je dlouhý, ovšem výsledek za to opravdu stojí. Od této chvíle špagetovou dýni na pultech obchodů přehlížet, ale nedočkavě vyhlížet.
Suroviny
dýně 2 ks
špagetová, každá o váze cca 1 kg (my jsme použili žíhaný typ)
olivový olej extra panenský 2 ČL
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
rajčata cherry 250 g
červená + podle chuti čerstvá na ozdobení
olivový olej extra panenský 1 PL
krůtí maso mleté 350 g
nebo mleté kuřecí maso
jarní cibulka 4 ks
bilá a zelená část zvlášť, nakrájená na drobno
paprika červená 1 ks
zbavená semínek a nakrájená na kostičky či nudličky
chilli sušené 0.75 PL
vločky, nebo podle chuti
paprika mletá uzená 1.5 ČL
fazole červené 400 g
1 konzerva, slitá, propláchnutá, okapaná, lze použít i černé fazole
čedar 100 g
světlý, nastrouhaný nahrubo
avokádo 1 ks
nakrájené na kostičky
jogurt řeckého typu
nebo zakysaná smetana
nachos
tortillové lupínky/chipsy
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Špagetové dýně rozpulte a vydlabejte z nich semínka na hladkou dužinu. Tu potřete olejem, osolte a opepřete. Položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35 minut až 1 hodinu uprostřed trouby (viz Něco navíc), aby se daly z dužiny vidličkou naškrabat špagety. Rajčátka propíchejte špičatým nožem, dejte do zapékací misky, přidejte k dýním do trouby a upečte je dozlatova, a aby se rozpadala. Dýně i rajčátka vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Zmírněte troubu na 180°C.
Mezitím připravte náplň. Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vložte mleté maso, všechny bílé a polovinu zelených částí jarních cibulek, papriku, chilli vločky, česnekový prášek, uzenou papriku, římský kmín, sůl a pepř. Opékejte za stálého obracení a rozbíjení hrudek masa cca 5 minut, aby maso přestalo být růžové a zelenina změkla. Vmíchejte fazole a upečená rajčátka včetně případné šťávy. Zesilte oheň a vařte, aby směs zhoustla a šťáva z rajčat se odpařila, asi 5 minut. Ochutnejte a dolaďte podle potřeby. Vmíchejte dvě třetiny sýra.
Až dýně dostatečně vychladne, naškrabejte dužinu vidličkou tak, aby se vytvořila vlákna oddělená od ,lodičky‘ tvořené slupkou a byla načechraná. Do dýní rozdělte náplň, jemně ji přitom promíchejte s dýňovými ,špagetami‘. Dejte na plech náplní vzhůru a posypte zbývajícím sýrem.
Pečte, aby se sýr pořádně roztekl, cca 10 minut. Nechte pár minut chladnout, pak podávejte posypané koriandrem a avokádem, popřípadě i nakrájenými čerstvými rajčátky. Doplňte jogurtem či zakysanou smetanou. Přikusujte tortillové lupínky, chcete-li.
NĚCO NAVÍC
Doba pečení závisí na typu dýně a její zralosti. Podle naší zkušenosti se déle peče na pohled efektnější žíhaný typ, ale raději začněte kontrolovat už po 35 minutách v troubě.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...
7 důvodů, proč si zamilovat sádlo
Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici. ...