Španělská tortilla de patatas

před 2 roky 75
Španělská tortilla de patatas

„Tortilla patří mezi naše oblíbené recepty. Často ji dělám, když má přijít návštěva. Je sytá, ze základních surovin a neobyčejně dobrá,“ popisuje svůj recept Kateřina Saint Germain (My Cooking Diary).

Postup

1

Brambory a cibuli nakrájejte na cca 2–3 mm tenké plátky – cibuli na půlkolečka a brambory podle velikosti: jsou-li menší, stačí na poloviny a pak na plátky, větší hlízy rozkrojte nejdřív na čtvrtiny a potom je nakrájejte na plátky.

2

Do menší pánve s vyšším okrajem nalijte větší množství oleje – mělo by jej být zhruba
na 2 cm. Dostatek oleje zajistí, že v něm brambory budou ponořené a budou se smažit rovnoměrně. Rozpalte ho na nižší stupeň (olej musí bublat, ale není potřeba mít plotnu na plný výkon), vsypte cibuli a opékejte 3 minuty. Poté přidejte nakrájené brambory a zvolna smažte 15–20 minut, aby vše zezlátlo a brambory změkly.

3

Do větší misky rozklepněte vejce, osolte je a prošlehejte. Opečenou směs brambor a cibule přendejte rovnou z pánve pomocí děrované naběračky do vajíček. Zamíchejte, misku zakryjte a nechte 15 minut odpočívat.

4

Z pánve slijte většinu oleje a nechte jen trošku na dně. Pánev rozpalte na středním stupni a nalijte do ní připravenou směs. Nechte opékat 3–5 minut, poté na pánev přiložte větší talíř a tortillu na něj z pánve překlopte. Sesuňte ji z talíře zpět do pánve a opět opékejte 3–5 minut. Nebojte se tortillu otočit i ve chvíli, kdy je nahoře ještě vláčná. V pánvi si pak její tvar hezky srovnáte pomocí vařečky.

5

Výsledná tortilla by měla být propečená, ale přesto vláčná. Když ji jemně zmáčknete, měla by pružit. Bude-li pevná, bude uvnitř pravděpodobně trochu sušší.

NĚCO NAVÍC

  • K přípravě receptu je třeba větší množství oleje. Po použití ho ale můžete uschovat ve vhodné nádobě a použít příště opět na stejný nebo podobný recept opakovaně.
     
  • Do tortilly lze přidat čerstvé bylinky, pokud vám rostou na parapetu, nebo další zeleninu – mrkev, brokolici, hrášek, papriku, co zrovna máte a co rozpočet dovolí. Lupení či čerstvou zeleninu můžete podávat i jako přílohu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

 objevte nápoj dlouhověkosti

Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek