Univerzální (pod)zimní salát s restovanou limetou

před 3 roky 376
Univerzální (pod)zimní salát s restovanou limetou

Mimochodem, víte, že už máme v Praze druhou prodejnu Sonnentoru? U zastávky tramvaje Křižíkova!

Moje oblíbený květinový „koření“ a ten citronový pepř! Ten si někdy pořiďte. Užasná kombinace!

Stačí upéct v troubě při 200°C kořenovou zeleninu. Na výběr máte různé druhy a odrůdy řep, dýní, mrkví, ale i brambor, pastyňák, … no co vás napadne a najdete na trhu, u zemědělců, v malých příměstských obchůdkách, na vesnici, u stánků. Prostě sezónní, nejčerstvější a mnohdy taky nejlevnější zeleninu. Klidně i kombinaci ovozelu.

K tomu parádní a jednoduchou zálivku z ořechového másla (já použila mandlový, ale fantastický jsou i v hmoždíři na máslíčko utlučený opečený lískáče!), sojovky a trochy javorového sirupu (anebo medu).

Pár snítek natě třeba z petržele a lžíce barevných květů. Všechno s nimi vypadá líp, chutná lahodněji, a když k tomu ještě zkaramelizujete ořechy (já pekany) s nemalou špetkou soli, budete v nebi. Slibuju!

Recept vznikl díky mojí nejvoňavější spolupráci s firmou Sonnentor.

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 200°C.

2. Oloupejte zeleninu, pokud je to potřeba a nakrájejte ji na stejně velké kousky asi 3×3 cm. Šalotku rozkrojte na čtvrtky, česnek neloupejte, jen stroužky rozmáčkněte nožem a limety rozkrojte na půl.

TIP: Do receptu můžete použít jakoukoliv kořenovou/cibulovou/ vybranou košťálovou zeleninu/brambory…, ale klidně i nějaké ovoce.

3. Vše kromě cibule, česneku a limety dejte do pekáče, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, octem, zasypte solí a důkladně v tom všechny suroviny promněte a „obalte“.

4. Pečte do zlatova asi 30-40 minut, podle velikosti zeleniny. Na pánvi se zbytkem oleje orestujte šalotku s česnekem, zabere to asi 3 minuty, na závěr opečte řeznou stranu limet. Pak dejte vše kromě limet do mísy, zalijte zálivkou, kterou vytvoříte jen smícháním všech ingrediencí a protřepáním v malé uzavíratelné skleničce. Potom vše promíchejte.

5. Do misek rozdělte ochucenou zeleninu, půlku limety do každé z nich k dochucení, zasypte hladkolistou petrželkou, barevnou směsí Kouzelných květů od Sonnentoru (a karamelizovanými pekany). Pokud potřebujete bílkovinu, orestujte si k salátu rybu/kuřecí maso, sýr halloumi, tofu…

TIP: Slané karamelizované ořechy dělám tak, že rozehřeju cukr s trochou vody (2 lžíce cukru na 1 lžíci vody), do rozpuštěné směsi hodím 3 hrsti oříšků, dostatečně osolím, obalím je a zlehka opeču. Pak je vyskládám na pečicí papír, aby zatuhly a neslepily se. :) Recept najdete u dýňového dortu tady.

Zásadně zdravě Zásadně zdravě - Saláty Přečtěte celý článek