Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘

před 2 roky 160
Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘

Šmigrustovce se říká ,pomlázková polévka‘ a opravdu do ní můžete přidat vykoledovaná vajíčka či klobásku. Typická je pro oblast Slezska.

Suroviny

cibule 1 ks

větší, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny

uzené maso 500 g

s kostí, nejlépe krkovice

mouka pšeničná hladká 2 PL

paprika sladká 1 ČL

mletá

žloutek 1 ks

lze vynechat

vejce 4 ks

uvařená natvrdo

křen 2 PL

čerstvý, nastrouhaný

jarní cibulka 1 ks

na kolečka

Postup

1

Do hrnce nalijte asi 1,25 litru studené vody. Přidejte cibuli, uzené maso a klobásu. Mírně osolte, přidejte čerstvě drcený pepř, přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte asi 45 minut. Pak maso a klobásu vyndejte a odložte stranou. Vývar nechte na ohni.

2

Mouku a papriku důkladně rozmíchejte ve smetaně, směs zašlehejte do vývaru a míchejte, dokud polévka nezačne houstnout. Pak ji promixujte ponorným mixérem a vařte zvolna bez pokličky aspoň 15 minut. Hlídejte ji a občas promíchejte, aby se polévka nepřipálila. Mezitím zbavte maso kostí a nakrájejte na kostky. Klobásu nakrájejte na plátky.

3

Nakonec do odstavené polévky vmíchejte žloutek (chcete-li) a pokrájené maso. Podle chuti přisolte. Polévku rozdělte do talířů, doplňte rozkrojenými vařenými vejci, plátky klobásy, posypte křenem a jarní cibulkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

 Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce

Massimo Bottura: Avantgardní šéfkuchař, který servíruje emoce

Inspiraci pro své pokrmy nachází všude kolem. Spojuje tradiční italskou kuchyni s moderními vlivy, krmí hladové a v roce 2019 se dostal mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Seznamte se s Italem Massimem Botturou, významnou osobností současné...

Božské dezerty ze zbytků

Božské dezerty ze zbytků

Kouká na vás nedojedený koláč, muffiny nevyběhly, bábovka se přilepila k formě a potrhala se? Smutně vyhlíží miska s polámanými kousky cukroví? Trápí vás pocit, že vaše úsilí přišlo vniveč? Nesmutněte a dejte jim novou šanci. S recepty na...

Apetitonline Apetitonline - Polévky Přečtěte celý článek