Nejrychlejší polévka na zahřátí i povzbuzení, přesně taková je japonská polévka miso. Své jméno získala od ochucující pasty miso, která je v kuchyni pravým pokladem. Je bohatým zdrojem umami – jídlům dovede dodat takzvaně komplexní chuť. V misu totiž naleznete slanost, sladkost, kyselost i slabou hořkost.
Suroviny
vývar 2 bal
instantní vývar daši (k dostání v asijských specialitách), lze nahradit domácím zeleninovým či kuřecím vývarem
mořské řasy 5 cm
řasa kombu
tofu 1 bal
osušené a nakrájené na kostky
jarní cibulka 2 ks
na tenká kolečka
Postup
1
Dejte vařit vodu a rozpusťte v ní oba sáčky instantního vývaru daši, přidejte cca 5cm řasy kombu a společně povařte. Část horkého vývaru oddělte a dobře rozmíchejte s pastou miso. Do polévky dejte prohřát tofu, přidejte cibulku, odstavte z ohně a vmíchejte oddělenou tekutinu s misem. Tento základ můžete doplnit o nudle, další zeleninu atd.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu