Oblíbená francouzská snídaně si nás podmanila svou jednoduchostí. Klíčem k úspěchu je kvalitní pečivo a dobrá vajíčka, nejlépe z domácího chovu.
Suroviny
toustový chléb 2 plátky
kvalitní
smetana ke šlehání 100 ml
česnek 1 stroužek
nakrájený na tenké plátky
pažitka 1 svazek
nakrájená na drobno
Postup
1
Troubu předehřejte na 190°C. Plátky toustového chleba potřete z obou stran máslem. Na středním ohni rozehřejte velkou pánev vhodnou do trouby a opečte na ní chleba z obou stran dozlatova. Odstavte z ohně a dejte zatím stranou.
2
Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte česnek a bobkový list a na středním ohni přiveďte k varu. Osolte a opepřete podle chuti a nechte asi 5 minut zvolna vařit. Pak odstavte z ohně a odstraňte bobkový list. Na každý plátek opečeného chleba v pánvi nalijte dvě lžíce horké smetany a rozklepněte po dvou vejcích tak, abyste neporušili žloutky. Chleba s vejci přelijte zbylou smetanou, ihned vložte do středu trouby a pečte, až jsou bílky ztuhlé, ale žloutky stále tekuté, trvá to asi 13 minut.
3
Upečené tousty opepřete, posypte pažitkou, rozdělte na talíře a podávejte.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu