Zapečené tousty se smetanovými vejci

před 1 rok 85
Zapečené tousty se smetanovými vejci

Oblíbená francouzská snídaně si nás podmanila svou jednoduchostí. Klíčem k úspěchu je kvalitní pečivo a dobrá vajíčka, nejlépe z domácího chovu.

Suroviny

toustový chléb 2 plátky

kvalitní

smetana ke šlehání 100 ml

česnek 1 stroužek

nakrájený na tenké plátky

pažitka 1 svazek

nakrájená na drobno

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Plátky toustového chleba potřete z obou stran máslem. Na středním ohni rozehřejte velkou pánev vhodnou do trouby a opečte na ní chleba z obou stran dozlatova. Odstavte z ohně a dejte zatím stranou.

2

Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte česnek a bobkový list a na středním ohni přiveďte k varu. Osolte a opepřete podle chuti a nechte asi 5 minut zvolna vařit. Pak odstavte z ohně a odstraňte bobkový list. Na každý plátek opečeného chleba v pánvi nalijte dvě lžíce horké smetany a rozklepněte po dvou vejcích tak, abyste neporušili žloutky. Chleba s vejci přelijte zbylou smetanou, ihned vložte do středu trouby a pečte, až jsou bílky ztuhlé, ale žloutky stále tekuté, trvá to asi 13 minut.

3

Upečené tousty opepřete, posypte pažitkou, rozdělte na talíře a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetitonline Apetitonline - Bezmasá jídla Přečtěte celý článek