Na první pohled překvapivá kombinace cizrny, sardinek a vajec natvrdo v tomto sytém salátu nečekaně dobře funguje. Budete si přidávat, dokud nebude talíř prázdný!
Suroviny
cizrna 800 g
2 konzervy – cizrna scezená, propláchnutá a okapaná
cibule červená 1 ks
nadrobno
petrželka 1 PL
hladkolistá, na drobno nasekaná + na ozdobení
sardinky (konzerva) 2 ks
ve vlastní štávě či olivovém oleji, okapané
sardelky 1 konzerva
sardelová očka
vejce 4 ks
uvařená natvrdo nebo nahniličko, zchlazená, oloupaná
olivy černé 2 hrsti
my jsme použili kalamata s peckou
tabasco
červené, nebo jiná chilli omáčka (nemusí být)
Postup
1
Na zálivku opatrně zahřívejte na mírném ohni v oleji česnek do změknutí (ne dozlatova). Odstavte, nechte vychladnout. Vešlehejte citronovou šťávu podle chuti, osolte a opepřete.
2
V míse promíchejte cizrnu s cibulí, petrželkou a zálivkou. Pak opatrně vmíchejte polníček a poté i sardinky a sardelky. Dejte na servírovací talíř a poklaďte rozpůlenými vejci. Ozdobte olivami (jsou-li s peckou, nezapomeňte varovat strávníky!) a další petrželkou, osolte, poprašte paprikou, opepřete, podle chuti doplňte chilli omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Pro větší společnost lze salát ,naředit‘ další konzervou cizrny a polníčkem. Potom vejce nakrájejte na plátky, sardinky rozlámejte na kousky a sardelová očka a vypeckované olivy nasekejte.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Basmati: Jak uvařit paňdžábskou rýži?
Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...