Seitan patří mezi tradiční náhražky masa. Jde o pšeničnou bílkovinu, která se vytvaruje a následně se vaří v ochuceném vývaru a marinuje, aby získal chuť. V receptech jím můžete nahradit maso, v tomto případě jsme se pustili do přípravy naší oblíbené tex-mex speciality – fajitas. Výsledek je skvělý!
Suroviny
seitan 300 g
použili jsme verzi natural značky Sunfood
cibule červená 1 ks
na klínky
koriandr čerstvý
na posypání
tortilla
mini tortilly k podávání, nahřáté v troubě
javorový sirup 1 PL
nebo podle chuti
cibule červená 1 ks
na tenká kolečka
koriandr čerstvý ½ svazku
nasekaný
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C. Seitan nakrájejte na proužky. Smíchejte 2 lžíce oleje s kořením, sójovou omáčkou a kečupem, vložte seitan a nechte 20 minut marinovat (můžete naložit i den předem).
Nakrájejte papriky na proužky, cibuli na klínky. Promíchejte se zbylou lžící oleje, osolte a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C a zapněte gril. Na plech přidejte seitan, pokapejte marinádou a pečte dalších 5–8 minut.
Na salát nastrouhejte řepu nahrubo, zelí nakrouhejte. Promíchejte se solí a pepřem. Na zálivku prošlehejte olej, limetovou šťávou a javorový sirup a promíchejte se řepou, zelím, cibulí a koriandrem.
Seitan a zeleninu vložte do nahřátých tortill, přidejte trochu salátu, posypte koriandrem a jezte se zakysanou smetanou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu
Apetit magazín
Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?
Chystáte se stěhovat nebo zařizovat novou domácnost? Pak by vás neměl minout náš článek, který přináší stručný přehled kuchyňské výbavy do začátku. Bez čeho se v kuchyni neobejdete a co si pořídit jako kuchyňský starter ...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a jak ho použít
Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...