Koule z černé čočky v kari omáčce

před 2 měsíce 61
Koule z černé čočky v kari omáčce

Koule z černé čočky v kari omáčce jsou luxusní bezmasé jídlo, které nejen zasytí, ale také krásně vypadá. Dokonce je bezlepkové a na zahuštění jsme použili Hrašku. Ovšem jak se v receptu dočtete, jde to i bez ní.

Suroviny

koriandr čerstvý 1 hrst

nasekaný + na posypání

hraška 3 PL

(viz Něco navíc)

řepkový olej 2 PL

+ na potírání koulí

řepkový olej 3 PL

nebo podle potřeby

pískavice řecké seno 1,5 PL

sušené listy

sójová omáčka 2 ČL

nebo podle chuti

limetová šťáva 1 PL

nebo podle chuti

Postup

1

Zalijte čočku 700 ml vody, přidejte semínka fenyklu a přiveďte k varu. Přikryjte, stáhněte teplotu na minimum a vařte 25 minut, dokud není čočka měkká. Sceďte.

2

Zalijte quinou cca 240 ml vody. Přiveďte rychle k varu, pak zmírněte teplotu a vařte 15 minut. Pak odstavte, zakryjte poklicí a nechte stát.

3

Připravte omáčku. Na pánvi restujte na oleji za stálého míchání česnek a zázvor. Vsypte kurkumu a restujte ještě 1 minutu.

4

Vsypte rajčata, listy pískavice řecké seno a kajenský pepř. Vařte a míchejte asi 8 minut.

5

Vlijte kokosové mléko, přidejte cukr a sójovou omáčku. Přiveďte k varu, chvilku provařte a poté vypněte oheň a nechte omáčku odpočívat.

6

Ochutnejte, podle chuti dosolte a dokyselte limetovou šťávou.

7

Předehřejte troubu na 220 °C.

8

Do kuchyňského robotu vložte všechnu uvařenou quinou a polovinu čočky a rozmixujte co nejvíc dohladka. Vsypte do velké mísy.

9

Do mísy přidejte zbývající nerozmixovanou čočku, sůl, česnekový prášek, nasekaný koriandr. Chcete-li přidejte Hrašku a dobře promíchejte.

10

Do stejného kuchyňského robotu dejte rozdrobené tofu a olej. Několika pulzy rozmixujte na pastu, podle potřeby během mixování seškrabujte hmotu ze stran. Rozmixované tofu dejte do čočkové směsi a promíchejte, až se směs spojí.

11

Vyložte plech pečicím papírem. Navlhčenýma rukama vytvarujte cca 16 koulí a vyskládejte na plech. Potřete je olejem a vložte do trouby. Pečte 15–20 minut.

12

Ohřejte omáčku a vložte do ní koule a posypte je koriandrem. Ihned podávejte s chlebem nán.

NĚCO NAVÍC
Koule jsou měkké, ale drží samy o sobě. Pokud si to chcete pojistit, přidejte zahuštovadlo Hrašku. Koule můžete i smažit na pánvi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/1

Apetit magazín

Přečtěte celý článek