Tento koláč pobláznil celý svět. Právem! K jeho ‚upečení‘ nemusíte zapínat troubu, bude vám stačit plotýnka a nepřilnavá pánev. Ušpiníte minimum nádobí a potřebovat budete jenom hrstku surovin, které pravděpodobně máte běžně doma. Karamelizovaným banánům a vláčnému čokoládovému těstu chybí k dokonalosti už jenom čepice čerstvě ušlehané šlehačky.
Suroviny
kypřicí prášek do pečiva 8 g
ušlehaná, lze nahradit zakysanou smetanou nebo crème fraîche
Postup
V nepřilnavé pánvi s vyšším okrajem o průměru 25 cm na středním ohni rozpusťte máslo. Vsypte cukr a za občasného míchání silikonovou stěrkou nechte zkaramelizovat.
Banány oloupejte a podélně rozpulte. Na karamel rozložte banány řeznou stranou dolů. Ihned vypněte oheň a nechte pánev i s obsahem vychladnout.
Připravte těsto. V míse prošlehejte metličkou vejce se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem. Přilijte olej a dobře zašlehejte.
Poté zašlehejte mléko. Přes síto vsypte mouku, kakao, skořici a kypřicí prášek do pečiva a zašlehejte metličkou. Nakonec přidejte ocet a opět rychle zašlehejte.
Hotovým těstem zalijte vychladlé banány na pánvi a pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozprostřete.
Zapněte oheň na nízký stupeň, zakryjte pokličkou a zvolna opékejte 15–20 minut. Propečení otestujte špejlí.
Pomocí velkého talíře koláč otočte a opékejte ještě 5 minut z druhé strany.
Podávejte se šlehačkou, crème fraîche nebo se zakysanou smetanou a karamelovou polevou.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu