Hledáte nevšední, ale přesto neodolatelně chutné pohoštění na silvestrovskou oslavu, nebo třeba jen slané křupání k televizi? Špenátové taštičky s karamelizovanou cibulí jsou to pravé. Celá redakce si na nich pochutnala na našem silvestrovském večírku.
Suroviny
nakrájená na tenká půlkolečka
chilli sušené 1 ČL
vločky (nemusí být)
na pomoučnění pracovní plochy
semínka
podle chuti, na posypání (dýňová, lněná, černý a bílý sezam, černucha...)
Postup
V pánvi na středním ohni rozehřejte olej, přidejte cibuli a cukr a za občasného míchání zvolna opékejte, až je cibule zkaramelizovaná, trvá to asi 10–15 minut.
Přidejte česnek, tymián, muškátový oříšek a chilli vločky a opékejte ještě minutu, do rozvonění.
Stáhněte z ohně a vmíchejte špenát s oběma druhy sýra. Osolte a opepřete podle chuti.
Stáhněte z ohně a vmíchejte špenát s oběma druhy sýra. Osolte a opepřete podle chuti.
Oba pláty listového těsta rozviňte na pomoučněnou pracovní plochu a lehce je rozválejte do stran.
Každý plát pak rozkrájejte na deset stejných obdélníků. Do středu poloviny obdélníků rovnoměrně rozdělte špenátovou náplň, kraje potřete rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylými obdélníky a pomocí vidličky ozdobně spojte kraje těsta.
Taštičky přeneste na připravený plech, potřete zbylým rozšlehaným vejcem, do každé taštičky udělejte dva malé zářezy, aby měla při pečení kudy unikat pára a posypte semínky podle chuti.
Pečte 20–25 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Náplň do taštiček můžete připravit den předem a uchovat v lednici. Ušetříte si tak čas v den D, kdy už bude stačit jen směsí naplnit listové těsto, posypat semínky a upéct.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/1 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu