V rodině naší produkční Míšy Englišové se o Vánocích podává tato hrachová polévky. „Jako malá jsem ji na Štědrý den nechtěla a maminka vždycky říkala: ,Tak ji nejez, aspoň uvidíš zlatý prasátko.‘ Teď ji miluju a jedla bych ji pořád, nejen o Vánocích,“ směje se Míša.
Suroviny
hrách zelený 250 g
nebo žlutý, namočený přes noc
máslo 50 g
+ 2 lžíce na krutonky
cibule 1 ks
střední, nakrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 1 PL
housky 2 ks
nakrájené na kostičky
Postup
1
Hrách slijte, zalijte zhruba 1 litrem čisté vody a vývarem, přidejte bobkové listy a saturejku a vařte 20–25 minut do změknutí.
2
Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí.
3
Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.
4
Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenými krutony.
Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty
Autor: redakce Apetitu